Prezentare Judecătoria Dej

    În oraşul Dej funcţiona un tribunal ( Desi Kiralyi törvenyszek) care, la apariţia noii legi de organizare judecătorească din luna iunie 1924, a luat denumirea de Tribunalul Someş, făcând parte din circumscripţia Curţii de Apel Cluj, alături de tribunalele Cluj, Turda, Alba, Hunedoara şi Năsăud. În cadrul acestuia funcţionau 12 magistraţi în două secţiuni, având în circumscripţie şapte judecătorii cu un total de 18 magistraţi: judecătoriile mixte Dej şi Gherla, respectiv judecătoriile rurale Beclean, Gârbou, Ileanda, Chiochiş şi Târgu-Lăpuş.

    Începând cu anul 1949, Tribunalul Someş şi Judecătoria Mixtă Dej – devenită judecătorie populară, funcţionează în baza Decretului nr.132/1949. Odată cu apariţia Legii nr.5 din 1950, prin care s-a hotărât desfiinţarea celor 58 de judeţe şi înlocuirea acestora cu 28 de regiuni, a urmat firesc o noua lege de organizare judecătorească, în anul 1952, care conduce la o schimbare a configuraţiei generale a instanţelor, implicit a denumirilor acestora, Tribunalul Someş şi Judecătoria Populară Dej devenind un singur tribunal popular raional, ce a funcţionat până la desfiinţarea sa în anul 1968, când s-a revenit la împărţirea administrativ-teritorială a ţării pe judeţe, în număr de 35. Din acel an se înfiinţează Judecătoria Dej, arondată Tribunalului Judeţean Cluj, iar după apariţia Legii de organizare judecătorească nr.92/1992, prin care s-au reînfiinţat curţile de apel, şi Curţii de Apel Cluj.
   Judecătoria Dej are în prezent arondate în raza sa de competenţă teritorială municipiul Dej şi un număr de 12 comune cu satele aferente, precum şi Spitalul Penitenciar Dej.