Prezentarea instanţelor arondate Curţii de Apel Cluj

    
   Curtea de Apel Cluj a fost înfiinţată în baza legii ungare nr. XXV din anul 1890, odată cu curţile de apel din Oradea Mare, Târgu Mureş şi Timişoara. Avea iniţial în raza ei de activitate şapte tribunale, anume cele din Alba Iulia, Bistriţa, Cluj, Dej, Deva, Sibiu şi Turda. După unirea Transilvaniei cu România, Curtea de Apel Cluj a funcţionat până în 1924 pe baza dispoziţiilor normative ale Consiliului Dirigent, iar din 1924, în baza legii din 25 iunie 1924 privind Organizare Judecătorească a Regatului Român. În baza acestei legi Curtea de Apel Cluj cuprindea în sfera sa de competenţă tribunalele din 6 judeţe: judeţul Alba (interbelic), judeţul Cluj (interbelic), judeţul Hunedoara (interbelic), judeţul Năsăud, judeţul Someş, şi judeţul Turda.
    În perioada 1940-1944, în urma Dictatului de la Viena, Curtea de Apel Cluj a funcţionat la Sibiu, iar la Cluj a fost instituită Curtea de Apel Regală Ungară, până în anul 1944.
    După cel de-al doilea război mondial, în anul 1945, Curtea de Apel a revenit la Cluj şi a continuat să funcţioneze până la reforma justiţiei din 19 iunie 1952, prin care curţile de apel au fost desfiinţate. Concomitent a fost organizat Tribunalul Regional Cluj. Curtea de Apel Cluj a fost reînfiinţată în baza legii nr. 92 din anul 1992.
   Curtea de Apel Cluj şi instanţele arondate acesteia funcţionează, în prezent, în baza Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Raza de activitate a Curţii de Apel Cluj cuprinde 4 judeţe: Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Sălaj, acoperind 22.197 km2 cu 1.842,7 mii locuitori.
    În fiecare reşedinţă de judeţ funcţionează câte un tribunal cu competenţă generală, iar în Cluj-Napoca funcţionează, pe lângă Tribunalul Cluj, şi Tribunalul Specializat Cluj, acesta din urmă având în competenţă soluţionarea litigiilor dintre profesionişti. În cadrul judeţelor sunt organizate judecătorii.
    Mai jos aveţi o listă cu instanţele din raza de activitate a Curţii de Apel Cluj, cu link-uri de prezentare a acestor instanţe.
    Pentru Palatul de Justiţie din Cluj prezentarea cuprinde un tur virtual cu trasee de orientare pentru principalele destinaţii (săli de şedinţă, registraturi, arhive), iar pentru celelalte instanţe aflate în circumscripţia Curţii de Apel Cluj descrieri şi imagini foto ale clădirilor instanţelor.
     Curtea de Apel Cluj
     Tribunalul Cluj
     Tribunalul Specializat Cluj
     Judecătoria Cluj-Napoca
     Judecătoria Dej  
     Judecătoria Gherla  
     Judecătoria Huedin  
     Judecătoria Turda  
     Tribunalul Bistriţa Năsăud
     Judecătoria Bistriţa
 
     Judecătoria Beclean  
     Judecătoria Năsăud  
     Tribunalul Maramureş
     Judecătoria Baia Mare
 
     Judecătoria Dragomireşti  
     Judecătoria Sighetu Marmaţiei  
     Judecătoria Târgu Lăpuş  
     Judecătoria Vişeu de Sus  
     Tribunalul Sălaj
     Judecătoria Zalău
 
     Judecătoria Şimleul Silvaniei  
     Judecătoria Jibou